de Highland Clearances: een controversiële periode in de geschiedenis van Schotland wat nog steeds met grote bitterheid besproken, met name door families die hun land en zelfs grotendeels hun cultuur zijn ontnomen, in de periode van ongeveer 1780 – 1820. Het wordt nog steeds beschouwd als een smet op de geschiedenis van het Schotse volk en is ook een belangrijke bijdragende factor voor de relatief enorme wereldwijde Schotse emigratie.

Tegen het midden van de 19e eeuw was er een tastbare Noord-Zuid kloof in Schotland. Er was een idee van de Highland-cultuur en de manier van leven die ‘achterlijk’ en ‘ouderwets’ was, niet in de pas met de rest van Schotland en het recente Verenigd Koninkrijk. Die mensen in het zuiden identificeerden zich nu meer met hun zuidelijke tegenhangers dan met de oude clancultuur van de hooglanden en eilanden. Southern Scots zagen zichzelf als moderner en vooruitstrevend, met meer gemeen in taal en cultuur met hun zuidelijke, Engelse buren.

Maar de cultuur van het Hoogland, oud en trots, was fel onafhankelijk en geworteld in ongelooflijk belangrijke tradities van familie en trouw. De clans zoals Macintosh, Campbell en Grant hadden honderden jaren lang hun land in de hooglanden geregeerd. De Highland Clearances hebben dat alles echter veranderd en een aparte en autonome manier van leven veranderd.

Binnenkort meer…