Over werkgeluk gesproken. Recent begeleidde ik een gesprek tussen vader en zoon waarin de zoon heel treffend zei: “uw verleden is anders dan onze toekomst”. Een prachtige, maar ook confronterende uitspraak waar moed voor nodig is, én waar ook veel verantwoordelijkheid bij komt kijken. Want hoe ziet die toekomst er dan uit? Hoe maak je een ontwerp waarin iedereen zich kan vinden? Ga er maar aanstaan als nieuwe generatie.
Kort ervoor werd mijn mening gevraagd over werkgeluk. Hmmm…. heb ik daar een mening over? De vraag zette mij aan het denken. Want als voormalig directeur van een familiebedrijf was ik hier eigenlijk nooit echt actief mee bezig, hoewel het zeker wel op de achtergrond sluimerde. De boel moest gewoon worden geregeld, linksom of rechtsom. In een familiebedrijf heb je daarom ook vaak gewoon meerdere functies die zelfs niet eens zijn beschreven of vastgelegd. Je doet wat nodig is, drijft op praktische kennis en doet zoals het is geleerd door pa. Herkenbaar?
Waar het gaat om werkgeluk begin ik graag met de woorden van Hoogleraar Ap Dijksterhuis: “Werkgeluk leunt eigenlijk op twee verschillende pijlers:
1 – Purpose (nut & zingeving) en 2 – Plezier (lol hebben in wat je doet)
“Als die twee in balans zijn, dan ben je in je werk meestal gelukkig.” Echter, de hele dag met zinnige dingen bezig zijn, die ook plezier opleveren is een utopie. Ik voeg er dan ook zelf twee pijlers aan toe: 3 – Aanvaarding van werkzaamheden die geen lol en zingeving opleveren maar waar je wel vrede mee kan hebben hebben. Aanvaarding komt dan neer op ‘willen wat je doet’ in plaats van ‘doen wat je wilt’. Eckhart Tolle zegt hier ook over: “Als je iets niet met plezier kunt doen en er ook geen aanvaarding in kunt brengen stop dan. Anders neem je geen verantwoordelijkheid voor jezelf.
De vierde pijler is de goede relatie met collega, je leidinggevende en je familie. Iedereen begrijpt dat een fijne werksfeer waarin je meetelt en gezien wordt een belangrijk onderdeel vormt voor geluksbeleving. In familiebedrijven is dit zelfs vaak de belangrijkste én sterkste pijler. Maar de familieband, een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en hoge verwachtingen zijn in familiebedrijven vaak zodanig sterk dat het ten koste kan gaan van nut, zingeving en plezier. Met als gevolg dat familiebanden onder druk komen te staan en je nóg harder gaat werken. Want dat heb je zo geleerd. Ondernemers in familiebedrijven ervaren dit vaak als “gouden handboeien” en dan is werkgeluk ver te zoeken. De oplossing ligt dan in het doorbreken van bewuste en onbewuste patronen. Een onafhankelijke adviseur die deze gesprekken begeleidt wordt altijd als zinvol en bevrijdend ervaren. Want álle partijen willen de overdracht en overname met succes laten slagen. Communicatie is hier het toverwoord, en laat dit nu vaak de minste aandacht krijgen.
Als ervaringsdeskundige wordt ik ingezet als adviseur of mentor voor de nieuwe generatie in familiebedrijven. Voor de overdragende generatie vaak een verlichting en uitkomst om de nieuwe generatie te adviseren en te begeleiden vanuit nieuwe perspectieven.
Bij ons, bij FamilieZaken, heeft dit juist álle aandacht. Wij houden van onze relaties en begeleiden met liefde en daadkracht alle betrokken familieleden op weg naar meer duidelijkheid en ontwikkeling.
Dát is voor ons werkgeluk! Wil je hier over van gedachten wisselen? Wees welkom!
Dick Veerman
Tip: Voor opvolgers die verder willen
Voor iedere nieuwe generatie die ambitie heeft en verder wil komen in het ondernemer- en leiderschap, starten we op 11 februari 2020 met het programma ‘Succesvol opvolgen in het familiebedrijf’. Een praktische cursus waarbij je direct wordt aangezet om actie te ondernemen, zodat je uitgroeit tot de beste versie van jezelf! We werken met een kleine groep, dus het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je hier nu in!
Polderweg 3 | 1446 AA PURMEREND l 06-41370118 | www.familiezaken.nl