8 stappen tot levenskunst. Leestijd 4 min.

Hoe 2 totaal verschillende methoden elkaar toch aanvullen mocht ik vorige week op dezelfde dag ontdekken: de overeenkomst tussen natuur als middel en praktische filosofie als richting.

Er bleek een verrassende gemene deler: Levenskunst.
“Ieder streven naar levenskunst begint met de eerste stap door een pauze in te lassen; een pas op de plaats om te oriënteren waar je momenteel staat.

26 januari 2020

Afgelopen zaterdag had ik de eer om bij 2 ogenschijnlijk totaal verschillende lezingen aanwezig te zijn. Er bleek een verrassende gemene deler: Levenskunst. 

Levenskunst via Filosofie. Eerst even over de middag tijdens de lezing van filosoof Prof. Joep Dohmen. De lokale vereniging waar ik lid van ben had Joep gestrikt. Joep is meester in het vertalen van levenskunst naar praktische en begrijpelijke acties; hoe zorg ik goed voor mijzelf en hoe moet ik leven. Levenskunst is een houding én toepassing van praktische wijsheid die ieder mens tijdens zijn of haar leven zélf duidelijk moet krijgen en organiseren. Niemand doet dit voor jou; op jou komt het aan!

De conclusie van zijn inzichten voor een goed, maar vooral zinvol leven, formuleerde hij uiteindelijk in 8 praktische stappen die ik graag met je wil delen.

  1. Neem regelmatig een pas op de plaats d.m.v. een pauze of een retraite. Hoe sta je ervoor; verken de stand van zaken. 
  2. Ken je zelf. Maar vooral de schaduwen in je leven. Je donkere kanten en tegenslagen. Schrijf je levensverhaal eens op en bestudeer die zaken die jou hebben gevormd en welk effect ze hebben op je dagelijkse gedachten en communicatie.
  3. Wat zijn je verlangens; wat wil je. En geef het een stem. Hier manifesteert de wil. 
  4. Kies een zinvolle oriëntatie. Een doel. Iets wat écht voor jou van waarde is. 
  5. Verbind jezelf met de ander; help de ander; stel vragen en ondersteun de ander tijdens het zoeken. Verzamel mensen om je heen die jou ook helpen en zuiver feedback willen geven.
  6. Amor fati: leer om ongelukkig te zijn, tegenslag heeft geen recept. Leer om te rouwen.
  7. Interpreteer de samengang der dingen in het leven. Herken en erken jouw plaats in het systeem. 
  8. De kunst van sterven. Zeker niet alleen in lichamelijke zin, maar vooral in dagelijkse bezigheden. Sluit een fijne maaltijd af met het benoemen ervan. Spreek na over de bijzonder film die je samen hebt gezien. Benoem de mooie inzichten die je hebt ontvangen tijdens een gesprek. Hierdoor maak je het rond en kun je het afsluiten. 

Deze 8 elementen zijn voor voor iedereen te doen zijn, mits je er bewust mee aan de slag gaat, en misschien wel een leven lang. Ik zie het ook als een weg naar lichter worden (m.i. veel praktischer, concreter en haalbaar dan het grootse zelfrealisatie of verlichting)

Veel van deze 8 stappen kom ik tegen in de opleiding bij Phoenix die ik volg. (NLP, TA en opstellingen) Maar ook in sjamanisme, stoïcisme en esotherie. Het fijne aan deze kennis is dat ze zijn ontdaan van dogma’s; het is puur persoonlijk; op jou komt het aan; jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw eigen levensgeluk, hoe jij je verhoudt tot jezelf en hoe je dit vorm geeft.

Levenskunst vanuit Natuur. Via Joep Dohmen weer even terug naar die bewuste ochtend. Want inmiddels wist ik nu zeker dan levenskunst start bij stap 1, namelijk een pas op de plaats d.m.v. een pauze, trail of retreat.

Kees van der Graaff, voormalig bestuurslid bij Unilever, deelde zijn intense ervaring van een Vision Quest in Montana; notabene georganiseerd door Joseph Jaworski himself. (Als er één persoon is waar ik mee op pad zou willen is het Mr Jaworski) Wat mooi om het verhaal van Kees van der Graaf te horen tijdens de bijeenkomst van The Foundation For Natural Leadership (FNL). Wat een ervaring, wijsheid en energie.

De Vision Quest in het kort. De Vision Quest is een innerlijke reis in de natuur, een overgangsritueel. Je stapt een week uit je bekende context waarbij je je telefoon, computer, eten en comfort offert om te komen tot een rijke “return on investment” van inzicht, wijsheid, openheid, vitaliteit en kracht. Vier dagen en vier nachten helemaal alleen, op je eigen plek in stilte op de berg, in het bos of in een open vallei. Om te vasten, te dromen en te komen tot nieuwe inzichten voor jouw leven. Om je hiermee te verbinden. Als je door de poort van de Vision Quest stapt naar een andere wereld, vindt er een verandering in je bewustzijn plaats. Als je de natuur in trekt voor een Vision Quest, maak je op een intense manier contact met je eigen natuur, eenvoud en stilte. Je ontdekt de essentie van je bestaan en wat er voor nodig is om je verlangens voluit te leven. Stilte, eenvoud en acceptatie doen hun intrede.

Een trail of Vision Quest is een supermooie, spannende maar vooral bekrachtigende manier om de 8 stappen tot levenskunst te doorlopen. Of zelfs het mooiste cadeau wat je jezelf nu al voor later kan geven. En last but not least: ook supereffectief om met je (directie)team te doorlopen, om écht impact te genereren en het verschil te maken. Wil je hier eens meer over weten: bel of stuur een berichtje voor een verkennend gesprek: 06-41370118.

Lees ook het mooie verhaal van Kees van der Graaff: http://geertgraveland.com/?page_id=285)

Interessante websites:

www.naturalleadership.eu – Prachtige wildernisprogramma’s voor persoonlijk leiderschap voor een sympathieke prijs; het is een stichting zonder winstoogmerk. 

www.toekomstvormers.nl – Vison Quest onder leiding Geert Graveland. 

www.impacttrails.nl – Diverse programma’s voor persoonlijk leiderschap.