Filosofie als praktische levenskunst

‘Laat je niet van de wijs brengen’.

In ons leven ervaren wij soms stress, of andere onvolkomenheden. Dat zal altijd gebeuren, ook al heb je veel gelezen en erg veel trainingen en cursussen achter de rug. Het gaat er om, of deze onvolkomenheden jouw plezier in het leven beïnvloeden. Filosofen uit het oosten en het westen, uit de oudheid en meer recent, hebben zich daar over gebogen. En belangrijk: Oplossingen gevonden. Er is een zeer overtuigende relatie tussen wijs denken en gelukkig zijn. En wie wil dat nu niet? Geluk toevoegen aan ons leven.

Wijsheid ontstaat als we onze manier van denken durven te onderzoeken. Dat kan vrij eenvoudig door onze manier van denken eens tegen het licht te houden met hulp van filosofen die ons daarin zijn voorgegaan. Deze dag laten wij ons inspireren door wijsheid uit het Oosten en het Westen, van de Stoïcijnen tot en met Spinoza. Filosofie helpt ons bij kiezen, richting bepalen, reflecteren, onderzoeken en logisch nadenken. Dat doen we om gemoedsrust en vreugde toe te voegen aan ons eigen leven.

Onrust of lijden ontstaat als ons denken de verkeerde afslag neemt. Die onrust kan daarna een uitnodiging zijn onze manier van denken te onderzoeken. Geen wonder dat we er alle dagen, op onze eigen manier, mee bezig zijn.

Met deze filosofen gaan we aan het werk: De Stoïcijnen Marcus Aurelius, Epictetus en Seneca. Daarna leggen we de relatie met onze Nederlandse filosoof Spinoza. Hetzelfde doen we ook met Tolle en Lao-Tse. En iedere keer stellen we ons de praktische vraag: ‘Wat is de betekenis voor mij en mijn leven?’

Opbrengsten:

 • Inzicht en inspiratie.
 • Helderheid m.b.t. eigen levensvragen.
 • Gereedschappen die je direct én met resultaat in de eigen praktijk kunt gebruiken.
 • Plezier met elkaar én vanuit de filosofen die je gaat ontmoeten.
 • Je weet na vandaag echt welke boeken je kunt gaan lezen.

Werkwijze:

 • De kern van de hierboven genoemde filosofie plaatsen we in ons eigen leven.
 • Daarom zijn gesprekken in tweetallen een vast én een prettig onderdeel van deze dag.
 • Met gerichte vragen leggen we de relatie tussen een tekst en de wereld van alledag.
 • De bedoeling is dat je zo’n tekst na vandaag ook echt kunt gebruiken.
 • Geen college. Wel filosofie in de praktijk!

Voorkennis:

 • Voorkennis is niet vereist. Interesse is voldoende.
 • Een open houding is wel een vereiste en maakt het integreren van de opgedane kennis een stuk eenvoudiger.

Programma:

9.00 uur: inloop met koffie.

16.30 uur: afsluiting en een borrel.

Investering: € 175,00 excl. btw | incl lunch, koffie/thee

Voorbereiding: Géén.

Max 18 personen: vanaf 4 personen gaat het door.

Trainer: Piet Beemsterboer.

Aanmelding: via het invulformulier.

Piet Beemsterboer was senior adviseur en trainer bij een onderwijsadviesbureau en nu met pensioen. Filosofie is ruim 40 jaar één van zijn grote passies. Hij heeft sinds 1995 een praktijk als coach voor levensvraagstukken.

MELD JE HIERONDER AAN:

Mail ons

  Of bel direct

  BEL DIRECT
  De dag Praktische Filosofie neemt je mee langs de grote filosofen, met steeds een koppeling naar ons dagelijks leven en uitdagingen. Ruimte voor gesprek en verdieping. Piet Beemsterboer zorgt dat elke deelnemer optimaal kennis neemt.
  Manon , Cursus Filosofie

  Piet heeft een prachtige training gegeven met tips en trucs voor het alledaagse leven, maar mensen ook tot nadenken en eigen input aangezet. Zeker een vervolg waard. Maar ook de locatie en de algehele verzorging van de training was geweldig. Ik voelde me gelijk welkom en op mijn gemak. En deze sfeer maakte het ook mogelijk om actief aan de training deel te nemen. Bedankt Dick en Piet voor een inspirerende dag!

  Johanna, Cursus Filosofie

  De Wim Hof methode bij Impact Trails is echt een unieke ervaring! Dick en Bart vormen een goed team waar vertrouwen vanuit gaat. Daardoor een leerzame middag gehad met aan het einde een ijsbad. Echt een overwinning op jezelf en een aanrader dus!!

  Sebastiaan , Wim Hof Methode

  De cursus Praktische Filosofie geeft handvatten en inzichten om voor iedereen die zinvol wil leven. Een hele mooie inleiding in de filosofie welke in zeer begrijpende taal, uitstekend wordt weergeven door Piet Beemsterboer. Door wijzheden uit het verleden te combineren met eigen ervaringen is deze cursus absoluut praktisch van aard. Je kunt er na de cursus direct mee aan de slag. Een absolute aanrader!

  Kiril, Cursus Filosofie

  Onder het genot van de goede verzorging op de locatie van Impact Trails zijn we weer wijzer geworden. Praktisch toepasbaar werd een tijdlijn van ‘het bereiken van geluk’ in de ogen van grote filosofen geschetst door de beste leraar die je je hiervoor kunt wensen: Piet Beemsterboer. Voor herhaling vatbaar! Bedankt!

  Marjan, Cursus Filosofie

  Een heerlijke dag gehad, ontspanning door inspanning, een soort mini vakantie op een gewone doordeweekse dag. Alles tot in de puntjes verzorgd. Mirjam en Dick, dank daarvoor. Een heerlijke lunch in een prachtige omgeving. De training had veel diepgang en direct toepasbaar in het dagelijkse leven. Filosofie op een zeer toegankelijke manier gebracht, en toch niet ingeboet aan complexiteit. Chapeau voor Piet Beemsterboer die alles kristalhelder en met respect voor een ieder de training heeft gegeven. Rustig, gepassioneerd, luisterend en analyserend. Met warme gedachten en een glimlach op mijn gezicht, zal ik deze dag herinneren.

  Peter, Cursus Filosofie

  De passie waarmee de trainer het toepassen van het stoïcijns gedachtegoed naar de huidige praktijk weet te vertalen is aanstekelijk.

  Geerte, Cursus Filosofie
  Sterke inhoud, professioneel georganiseerd. Ik kan de programma’s van Impact Trails aanbevelen aan iedereen die wilt werken aan een betere versie van zichzelf.
  Sietse, Cursus Filosofie