NATUURLIJK LEIDERSCHAP

Wie ben jij van nature? Waar liggen je wortels? Wat beweegt jou? Vaar jij op jouw innerlijke kompas of laat je je vooral beïnvloeden door de buitenwereld? Hoe kom jij tot bloei?

Natuurlijk leiderschap staat voor verbinding met jezelf en met je omgeving om je eigen potentieel en dat van anderen volledig tot bloei en ontwikkeling te laten komen. Van buiten naar binnen en van binnen naar buiten.

Tijdens het natuurlijk leiderschapsprogramma ga jij contact maken met jouw kern.

WAT HOUDT HET IN

Het natuurlijk leiderschapsprogramma is een traject van circa 3 maanden. Het hart van dit programma is een verblijf midden in de natuur van de Alde Feanen in Friesland in mei, waar we 4 dagen en 3 nachten door zullen doorbrengen en de unieke natuur zullen inzetten als bron van persoonlijke ontwikkeling.

Je gaat offline, wandelt in stilte, verkent het waterrijke landschap per kano, slaapt onder de sterren en je deelt inzichten en ervaringen tijdens kampvuurgesprekken met je groepsgenoten. De natuurlijke omgeving en het bewegen prikkelen je om uit je dagelijkse manier van denken en doen te komen. Nieuwe perspectieven dienen zich als vanzelf aan, soms uit onverwachte hoek.

Wat levert het op?

 • Je wordt je bewust van je kern, wat je heeft gevormd, waar je nu staat en wat je beweegt.
 • Je leert dat alles met elkaar in verbinding staat: je hoofd, je gevoel en je hart.
 • Je voelt je onderdeel van de natuur en de krachten die daarin actief zijn, je weet deze oer-energie ook zelf in te zetten.
 • Deze inzichten stellen je in staat om je eigen leven opnieuw vorm te geven en helpen je om duurzame keuzes te maken. Keuzes die er werkelijk toe doen.

PROGRAMMA

Tijdens een persoonlijk wandelgesprek bespreken we jouw motivatie of verlangen, intenties en leerdoelen. Duur: circa 2 uur.

Tijdens de eerste groepsworkshop zet ieder een volgende stap in zijn/haar persoonlijke route en zetten we gezamenlijk een eerste stap als groep. Je maakt kennis met je groepsgenoten. Intenties vinden vaste grond. Alle inhoudelijke en praktische zaken met betrekking tot het verblijf in Nationaal Park De Alde Feanen komen eveneens aan bod. Hoe bereid je je voor, wat neem je mee en vooral ook wat niet? Duur: van 09:30 uur tot 15:00 uur incl. gezamenlijke lunch.

We komen allen volgens een bepaalde route naar de vooraf afgesproken plek. De laatste kilometers voor onze bestemming brengen ons al in de juiste cadans. Het landschap opent zich en de natuur komt ons tegemoet. Midden in het natuurgebied, in een oase van rust en groen, slaan wij ons kamp op. Deze stille plek hebben we helemaal voor ons alleen, met alleen de ooievaars die ons af en toe zullen gadeslaan.

Dagelijks maken we wandel- en/of kanotochten door dit prachtige en uitgestrekte gebied. We komen naar verwachting maar zelden iemand tegen. Voor, tijdens en na de wandelingen en/of kanotochten word je uitgenodigd tot schrijfopdrachten, oefeningen en reflecties. We delen onze ervaringen en inzichten. Dit kan zijn 1 op 1, in groepsverband of onderling. Vast onderdeel aan het eind van de dag is het kampvuur en de ‘sharings’ met gebruik van de ‘Talking Stick’. Duur: 4 dagen, 3 nachten.

Tijdens een persoonlijk wandelgesprek kijken we terug op jouw proces. Welke inzichten heb je gekregen, welke vervolgstappen wil je zetten en wat heb je hiervoor nodig? Duur: circa 2 uur.

Na terugkomst ga je aan de slag met nieuw verworven inzichten en intenties. Na een aantal weken komt de groep nog eenmaal bij elkaar om te delen wat je hebt ervaren, wat je hebt geleerd en hoe je dit toepast. Deze integratie is een belangrijk en mooi afsluitend onderdeel van het hele natuurlijk leiderschapsprogramma. Duur: van 14:00 uur tot 21:00 uur incl. diner.

De Alde Feanen

Van het weidse uitzicht over het grote open water, tot de beschutting van het moerasbos: je vindt het in De Alde Feanen. De enorme variatie aan landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel bijzondere bewoners. Zo komen er in dit laagveengebied meer dan 450 verschillende soorten planten en bijzondere bloemen voor zoals echte koekoeksbloem, kale jonker en rietorchis. Er broeden ruim honderd soorten vogels waaronder de lepelaar, bruine kiekendief, de zeldzame purperreiger of roerdomp en de imposante zeearend. Tevens leven hier reeën, boommarters, otters en zijn er nog niet zo lang geleden zelfs wolven gespot!

Het is niet voor niets dat De Alde Feanen door kenners als één van de mooiste moerasgebieden van Noordwest Europa wordt gezien! Een groot deel van Nationaal Park De Alde Feanen is aangewezen als Natura 2000 gebied.

INVESTERING

€ 1.995,- excl. btw.

Het programma is inclusief

 • Intakegesprek met één van de facilitators (circa 2 uur)

 • Groepsbijeenkomst 1: kennismaking met de groep, de facilitators, het programma, informatie over het verblijf in de Alde Feanen en praktische zaken (van 9:30 uur tot 15:00 uur incl. lunch)
 • Verblijf in de Alde Feanen: groeps- en solo-activiteiten, kanohuur, gebruik sanitair en hot tub, stookhout, begeleiding door twee ervaren facilitators (4 dagen en 3 nachten incl. alle maaltijden)

 • Landingsgesprek na thuiskomst met één van de facilitators (circa 2 uur)
 • Groepsbijeenkomst 2: ervaringen delen; wat heb je achtergelaten, mee terug genomen en wat breng je in de praktijk (van 14:00 uur tot 21:00 uur incl. diner)

Okke Gerritsen, Facilitator

Ik ben Okke Gerritsen, 48 jaar, getrouwd met Suzanne en vader van Jonas, woonachtig in Amerongen, een prachtig oud dorp aan de Nederrijn en de Utrechtse Heuvelrug. Een natuurlijke omgeving waarin ik me graag beweeg.

De natuur en vooral de bergen zijn al sinds mijn jongste jaren van grote betekenis voor mij. Daar voel ik mij het dichtst bij mezelf en valt alle onnodige ballast van me af. Op mijn 5de was ik voor het eerst in de Alpen, op mijn 19de vertrok ik voor 3 maanden alleen naar Nepal en op mijn 35ste stond ik op de top van Mount Spantik, een meer dan 7000 meter hoge berg in Pakistan. Maar ook zonder dit soort hoogtepunten is de natuur voor mij een constante bron van inzicht en reflectie. Een wandeling langs het strand, door de uiterwaarden of door het bos, natuur is gelukkig nooit ver weg en er valt altijd iets van te leren.

Het voortdurende onderzoek naar mezelf, de ander en de wereld om ons heen is het centrale thema in mijn leven geworden. Als professional ben ik actief in allerlei begeleidende rollen: trainer/coach, consultant en facilitator. In die laatste rol komt voor mij alles samen.

Piety de Jong, Facilitator

Ik ben Piety de Jong, 39 jaar, en woonachtig in het levendige Amsterdam. Als dochter van een melkveehouder ben ik opgegroeid met de natuur. Het ritme van de seizoenen heeft altijd centraal gestaan in mijn leven. Meerdere jaren heb ik in het buitenland gewoond en gereisd. Juist door naar het buitenland te gaan, maakte ik een reis naar binnen. In 2010 ben ik teruggekeerd naar Nederland en startte ik mijn loopbaan in internationaal HR. Na verloop van tijd voelde ik echter een disconnectie met mijzelf en met mijn omgeving. Ik kon niet anders dan gehoor te geven aan dat gevoel.

Het is een proces geweest waarbij ik terug ging naar mijn wortels, naar mijn kern. Wie ben ik en hoe kom ik tot bloei? Tijdens dit proces is de natuur voor mij een enorme bron van inspiratie en reflectie geweest. En nog. Het heeft geresulteerd in een koerswijziging op meerdere vlakken en is een blijvend groeiproces.

Sindsdien help ik als wegwijzer, trainer en facilitator individuen en organisaties bij het zetten van concrete stappen naar werkgeluk, welzijn en vitaliteit. Het faciliteren van een natuurlijk leiderschapsprogramma in Friesland, waar mijn wortels liggen, is voor mij ultiem (werk)geluk.

EXTRA INFORMATIE OMTRENT CORONA

Dit programma hebben wij ontwikkeld als antwoord op de onzekere Corona gerelateerde omstandigheden waarin het reizen en het vormen van groepen een factor is om rekening mee te houden. Voorop staat dat we werken volgens de dan geldende regels en met ieders specifieke en individuele wensen hieromtrent. Wij verwachten dat we dit programma geheel binnen de richtlijnen kunnen realiseren. Dit betekent het volgende:

 • de locatie stelt ons in staat dat wij voldoende afstand tot elkaar kunnen houden;
 • veilig gebruik van sanitaire voorzieningen;
 • volop individuele ruimte;
 • geen contact met anderen dan de leden van onze groep;

We zijn voornamelijk buiten, maar hebben ook de mogelijkheid om uit te wijken naar een binnenlocatie wanneer het weer ons daartoe dwingt. Ook de binnenlocatie kan Corona-proof gebruikt worden. 

“Dit is echt een aanrader! Een geweldig programma met inspirerende begeleiders. Het is een kado aan jezelf. Wekelijks kan ik nog teren op de inzichten die ik heb opgedaan afgelopen zomer.”

Kiril

“Aanrader! Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit een zeer waardevolle ervaring is. Door offline en vooral de natuur in te gaan met fantastische begeleiding kom je op een plek bij jezelf waar je niet vaak komt en krijg je inzichten die nog lekker lang nadreunen!”

Paul