Weg van de schrijver

Beroemde zenmeesters van weleer uitten zich altijd creatief. In het oude India barstte men na de zelfrealisatie uit in poëzie… Hoe het ook zij, een zelfrealisatie is dynamisch en nooit statisch, meditatie in actie. Het leven zelf acteert in het hier-en-nu. 10 weken lang krijg je handvatten aangereikt en word je uitgedaagd om je op jouw unieke manier uit te drukken in taal. Via het creatieve schrijfproces en de onderlinge dialoog komt wat in jou schuilt vanzelf naar buiten.

Jan van Bergen plaatst zich in een heel lange traditie die zich in iedere persoon weer vernieuwt. De zenmeester Basho, de grondlegger van de Japanse dichtvorm haiku, staat aan de basis van Jan’s WEG VAN DE SCHRIJVER. Basho wandelde een leven lang door het Japan van toen, en overal waar hij kwam verleidde hij mensen tot het schrijven in een strakke vorm, uiting gevend aan wat zich in het moment aandient. Maar we gaan geen haiku’s schrijven, die vorm is in de loop van de tijd corrupt geraakt. Hier leer je om met jouw teksten echt de hoofden en harten van je publiek/luisteraar te bereiken en te raken. Iets wat iedereen kan leren, en een leidinggevende eigenlijk tot in het detail zou moeten beheersen. Zoals een danser in het dansen kan verdwijnen of een zanger zich in het zingen verliest, zo schrijft een schrijver zich de eenheid in.

Schrijven is een prachtig middel om in het hier en nu te komen. Mindfulness via de pen. Ervaar de voldoening van het ontdekken van je verborgen kracht om iets puurs te scheppen. Je hebt iets gecreëerd dat er nog nooit geweest is. Je vindt je eigen toon en klank in het leven. Je leert in alle openheid het toeval toe te laten, en gebruik te maken van de ideeën die overal om je heen zijn.

Over Jan van Bergen:

‘Wild, wild country’ gezien op Netflix? Die megahit over de Bhagwan? Dan tref je in Jan van Bergen iemand die het van binnenuit heeft meegemaakt, er nog wel iets over te zeggen heeft, en er nét iets anders tegenaan kijkt. De boeken gelezen of video’s bekeken van UG Krishnamurti (een van de grootse anti-guru’s ooit)? Dan tref je in Jan van Bergen iemand die ruim vijfentwintig jaar tot de intieme vriendenkring van dit radicale zenloze zen-fenomeen behoorde.

Ooit wel eens ‘Goede tijden, slechte tijden’ gekeken? Dan tref je in Jan van Bergen een van de schrijvers van het allereerste uur. Meer dan zeven jaar lang werkte hij als senior-writer mee om van deze serie een televisiemonument te maken. Van oneliners, light verse tot zwaar historisch drama, Jan heeft het allemaal al eens met succes geschreven. En zo is er nog veel meer. Bijvoorbeeld dat hij de mede-oprichter is van De Paul van Vliet Academie, voor cabaret, kleinkunst en entertainment in Den Haag. Daar geeft hij al meer dan tien jaar leiding aan de academie, en doceert er creatief denken en tekstschrijven. Jaarlijks begeleidt hij zo’n 75 kortere en langere, oorspronkelijke cabaretvoorstellingen.

Al in zijn Bhagwan-periode ontwikkelde Jan van Bergen een schrijf-workshop die hij ‘weg van de schrijver’ noemde. Later werd het de basis van zijn lessen, eerst aan de Amsterdamse Theater Academie, en nu aan de Paul van Vliet Academie. Jan heeft de workshop vernieuwd en teruggebracht tot een cursus van 10 keer 3 uur. Je leert je eigen ideeën ontwikkelen en je gevoelens en gedachten transformeren tot potentiële (lied)teksten. Op een creatieve manier word je verleid om oprecht naar jezelf te kijken en uiting te geven aan je belevingswereld.

Methode

 • We ontmoeten elkaar op een inspirerende, café-achtige plek.
 • Via dialoog en openheid verkennen we thema’s die momenteel spelen. We inspireren elkaar.
 • Aan het begin van iedere sessie maak je kennis met een nieuwe werkvorm.
 • Met deze werkvorm ga je aan de slag, met de thema’s die op dat moment spelen.
 • Je doorleeft en beschrijf jouw thema.
 • Je bewerkt, mijmert, schrapt en creëert, op jouw manier.

Opbrengsten:

 • Via de kunst van de taal jezelf oprecht presenteren en laten zien.
 • Ontwikkelen van schrijversvaardigheden, en creativiteit.
 • Inzicht en inspiratie; verschuiving van je blik op jezelf en de wereld.
 • Je leert om je verborgen schrijftalenten te ontdekken en daar uiting aan te geven.
 • Mens die als schrijver door het leven gaat. Veel mensen hebben het gevoel dat ze willen schrijven. Wat is belangrijker, de tekst, of de bewustwording van de schrijver?
 • Therapeutische aspect. Verwerken van dingen die je hebt meegemaakt, en dat omzetten In een voor iedereen toegankelijke, inleefbare tekst. Als een soort EMDR, nadat je het hebt geschreven beheerst het je niet meer.
 • De schrijver als toeschouwer, toezien op dat wat je schrijft. In het hier en nu zijn.
 • Ontwikkelen van authenticiteit.

Voorkennis:

 • Voorkennis is niet vereist. Interesse is voldoende.
 • Een open houding is wenselijk, dat maakt het integreren van de opgedane kennis een stuk eenvoudiger.
 • Het enige wat je nodig hebt is pen en papier, en bovenal jezelf.

Datums:

Woensdag 13-1, 20-1, 27-1, 3-2, 10-2, 17-2, 3-3, 10-3, 17-3, 24-3.

Tijd:

19.00 – 22.00.

Locatie: Hoorn

Investering: € 750,00, ex btw.

Voorbereiding: géén.

Max aantal deelnemers: 15

Trainer: Jan van Bergen.

Aanmelding: via het invulformulier onder.

Doelgroep:

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in zelfonderzoek, persoonlijke ontwikkeling, oosterse mystiek, goeroe’s, anti-goeroe’s en die willen leren schrijven en dichten. Kortom, voor iedereen die het leuk vindt om op een creatieve, expressieve en filosofische manier zichzelf te ontwikkelen.

MELD JE HIERONDER AAN:

Mail ons

Of bel direct

BEL DIRECT